środa, 18 listopada 2015

Wegańska tarta orkiszowa z cukini i brokułów




Mhmm, kto nie lubi tarty??
Przepis bardzo prosty i w miarę szybki. Tarta jest smaczna i zapychająca i bardzo fajnie trzyma się kupy, można zapakować w pojemniczek jako lunch do pracy.

Składniki na ciasto:
- mąka, ja wykorzystałam orkiszową duży kubek ok 300g plus odrobinę (50g) żytniej pełnoziarnistej
- olej rzepakowy ok. 50 ml +odrobina do wysmarowania formy
- woda ok. 70ml
- sól himalajska

Składniki na górę:
- cukinia, jedna duża, ważyła na pewno 0,7kg, mogą być dwie małe
- połowa główki brokuła + cała nóżka
- wegańska śmietanka
- dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia
- przyprawy: sól, pieprz, gram masala, oregano, papryka słodka, i reszta wedle uznania.

Wykonanie:
Najpierw ciasto: wsypujemy mąki do miseczki, dodajemy olej i szczyptę soli, ugniatamy palcami, dodajemy wody. Ciasto powinno wchłonąć całą wodę, być sklejone, ale nie ciągnące. Na przygotowaną tartownice wgniatamy ciasto, pomagamy sobie palcami i rękami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy ciasto na około 15 min.

Farsz:
Kroimy cukinie na małe kwadraciki, wrzucamy do garnka i gotujemy z odrobiną wody i soli. W między czasie przygotowujemy brokuła, nóżkę obieramy z twardej części, środek kroimy na kwadraciki i dorzucamy do cukinii. Dodajemy przyprawy. Gdy wszystko zmięknie blendujemy na w miarę gładką masę. Następnie dodajemy rozdrobniony kwiat brokuła, ja dałam pół główki, oraz wlewamy śmietankę. Dodajemy dwie łyżki skrobi, ja miałam kukurydzianą, ale może być też mąka zwykła - nie ma problemu. Doprawiamy jeszcze do smaku.
Nasza tarta już na pewno wyciągnięta z piekarnika, trochę ostygła, wlewamy na nią nadzienie i jeszcze na chwilę wrzucamy do piekarnika, na około 10 min, więcej nie trzeba.
 I włala!
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz