niedziela, 15 listopada 2015

Groszek i cieciorka


Jako że cieciorka częstym gościem u nas na stole, tym razem na szybko i w otoczeniu pięknego, zielonego groszku.


Składniki:
- spory por
- mrożony groszek zielony ok 150g
- ugotowana ciecierzyca ok 200g
- pomidor
- przyprawy: sól, pieprz,kmin rzymski, kurkuma, czarnuszka



Przygotowanie:
Ciecierzyce moczymy przez noc, następnego dnia przepłukujemy i gotujemy w nowej wodzie ok 40min, aż zmięknie, odcedzamy.
Przygotowujemy por, kroimy na cienie pół talarki, dajemy do garnka i dusimy z odrobiną wody. Następnie do garnka dodajemy groszek, chwilkę dusimy razem i wrzucamy przygotowaną wcześniej ciecierzyce.Pomidorka kroimy w kwadraciki i też dorzucamy do gara. Całość doprawiamy do smaku. Kmin rzymski nadaje potrawie indyjskiego charakteru, czarnuszka świetnego posmaku.
Mniami, mi i tatuśkowi smakowało ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz