czwartek, 7 stycznia 2016

Pasztet z czerwonej soczewicy

 Pyszny pasztet z czerwonej soczewicy, smakuje całej rodzince,robi się szybko i przyjemnie.
Składniki:
- kubek soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 pałki selera naciowego
- pół kubka słonecznika
- koperek
- olej rzepakowy
- pół kubka mąki jaglanej wymieszanej z mąką z cieciorki
- dwie łyżki płatków drożdzowych
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek

Wykonanie:
Słonecznik zalewamy wodą i moczymy.
Soczewice gotujemy: odmierzamy kubek płukamy na sitku zalewamy 2,5 kubkami wody z odrobiną soli i stawiamy na ogniu gotując powolutku.
Kroimy cebulkę i czosnek, podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Selera kroimy na drobne talarki. Warzywka  dodajemy do cebulki i dusimy około 10 minut.
'Odsączamy słoneczniki mieszamy wszystkie składniki razem z przyprawami. I teraz możemy wszystko dodatkowo zblędować albo pozostawić takie jakie jest, ja próbowałam obie wersje i w sumie taka "z kawałkami" jest najlepsza. Pieczemy w piekarniku 200 st przez 40 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz