poniedziałek, 28 grudnia 2015

Razowe pszenne pierożki z kapustą


Zacznijmy od pierożków. Z początku było ciężko, trzeba o wiele więcej cierpliwości do zlepienia razowych pierożków, ciasto nie jest tak elastyczne i troszkę grubsze po zlepieniu. No ale koniec końców są bardzo pyszne (szczególnie na następny dzień) no i mają więcej wartości odżywczych.
składniki na ciasto:
- 4 szklaneczki mąki razowej pszennej (plus do podsypania blatu)
- szklaneczka wody
- 3 łyżki oleju
- troszkę mąki jaglanej (około pół kubka) - niekoniecznie
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki, żeby powstało ciasto, takie dość zwięzłe. Następnie rozwałkowujemy, dość grubo, potrzebne jest również naczynie o średniodużęj średnicy(tak 10cm). Samo wałkowanie i wypełnianie pierożków jest (jak to i przy tradycyjnych) czasochłonne.
Nadzienie. Tutaj oczywiście można zaszaleć, jako że święta to nadzienie było świąteczne (tylko bez grzybów).
- kapusta kiszona 300g
- marchewka jedno duża
- jabłko szara reneta jedno duże
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy,wkładamy do garnka i dusimy około 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz