poniedziałek, 14 grudnia 2015

Zielone spagetti z wege parmezanem






Tak dawno nie jadłam makaronu, że jak teraz ugotowałam opakowanie dla całej rodziny to chyba połowę zjadłam sama ... będzie trzeba poćwiczyć :)
Danie okazało się hitem, prostym w przygotowaniu, a ten wegański parmezan, no, palce lizać.
Spagetti:
- trochę oleju
- 2 cebule
- cukinia 1 średnia
- szpinak (ja użyłam świeżych - a raczej więdnących liści, ale może być mrożony również)- około szklanki
- brokuł - pół główki
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka wędzona papryka
- razowy makaron

Produkty na parmezan:
-słonecznik 5 łyżek
- płatki drożdżowe 3 łyżeczki
- sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotuję wodę na makaron, gdy zacznie wrzeć wrzucam makaron. W międzyczasie cebule obieram, szklę na patelni na oleju. Kroję cukinie w kwadraciki, dodaję na patelnie, następnie opłukany i pokrojony szpinak, a na końcu pokrojony brokuła. Przyprawiam do smaku. Chwilę duszę warzywka pod przykryciem, ale tak żeby były jeszcze w miarę "zwięzłe" - 10 minut maks.
No i teraz kolej na parmezan - idealne dopełnienie pasty! Wsypuję słonecznik na małą patelnie, podprażam. Wsypuję do blendera, dodaje płatki drożdżowe, sól himalajską i szczyptę gałki. Wszystko blenduję razem. 

Dodatkowo polecam surówkę prostą i zdrową, równie szybką  w przygotowaniu.
Potrzebne będą:
-2 laski selera naciowego
- parę różyczek kalafiora
-garść kapusty pekińskiej
- śliwki (wcześniej zalane wrzątkiem)
- pół pomarańczy - jako dresing.
Wszystko kroimy wedle uznania, zalewamy wyciśniętą pomarańczą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz